App Competitie 2012: Geschiedenis

Op 31 december was de deadline voor ontwikkelaars om apps in te dienen voor de Open Cultuur Data competitie 2012. Vol spanning keken we op 2 januari in onze inbox, en we werden verrast met maar liefst 27 inzendingen! Met dit grote aantal zijn we heel erg blij, maar ook zeker met de kwaliteit van wat er is gemaakt. In de aanloop naar de prijsuitreiking plaatsen we iedere dag een overzicht van de ingediende apps, onderverdeeld op thema. Vandaag deel 5: geschiedenis. Deze apps gebruiken combineren allen verschillende datasets en geven hiermee een nieuwe en bredere historische kijk op de gebruikte Open Cultuur Datasets.

En voor wie het nog niet weet: op 16 januari is de Open Cultuur Data prijsuitreiking en nieuwjaarsborrel. Lees hier meer over de locatie en tijd, en meld je hier aan.

  • ANEFOetbal. Ontwikkelaars: Jeroen Hoefnagels: ontwerp en implemetatie. Daan Marcellis: idee. Type: Mobiele app (Android). Datasets: Nationaal Archief – Anefo. Niet Open Cultuur Dataset: Wikipedia data over voetbalwedstrijden. Omschrijving: Bekijk foto’s van voetbalwedstrijden uit het verleden uit het Nationaal Archief op basis van informatie over deze wedstrijden.n.
  • Cabaretier Archief. Ontwikkelaars: Tom Merkestijn, Derk Schermacher, Dennis Pol. Type: Website. Datasets: Nationaal Archief – Anefo, Beeld en Geluidwiki. Omschrijving: Website over cabaretiers met informatie uit de Beeld en Geluidwiki, gecombineerd met foto’s uit de Anefo collectie van het Nationaal Archief.
  • Dutch Film Angle. Ontwikkelaar: Ernst Dommershuijzen. Type: Website. Datasets: Nationaal Archief – Anefo, EYE Film Instituut Nederland. Niet-Open Cultuur Datasets: Nationaal archief: Archief van de centrale commissie voor de filmkeuring (1926) 1928-1977, Haags Gemeentearchief: Filmposters beeldbank, Geheugen van Nederland, Historische Kranten: Diverse artikelen, Internet Archive: Online historische films. Omschrijving: Website over vooroorlogse Nederlandse en internationale films die in Nederland zijn vertoond; bevat filmkeuringsrapporten, filmbeschrijvingen, posters, artikelen en nog veel meer.
  • Muse – The Personal Mobile Museum. Ontwikkelaars: Jonathan Carter, Paul Manwaring & Deniz Tezcan (Glimworm IT). Type: Mobiele app (iPad). Datasets: Rijksmuseum. Niet-Open Cultuur Dataset: Wikipedia. Omschrijving: Gepersonaliseerd mobiel museum waarmee je door collecties kunt browsen en waarmee je een eigen, persoonlijk museum kunt maken en delen.

Geef een reactie