Tropenmuseum

Wikis > Tropenmuseum

De collectie van het Amsterdamse Tropenmuseum bevat bijna 175.000 voorwerpen en ca. 485.000 fotografieën. Slechts een klein deel daarvan is te zien in de zalen van het museum. Het museum heeft echter als een van haar belangrijkste taken, naast het bewaren, het publiek toegankelijk maken van de collectie. Op Tropenmuseum collectie online wordt daarom steeds meer getoond van wat in het depot is opgeborgen. Objecten en fotocollectie zijn onderling gerelateerd, en gekoppeld aan tentoonstellingen, expedities, thema’s,  personen en instellingen.

Suriname

In 2009 werd daar door de samenwerking met Wikimedia een dimensie aan toegevoegd. In het kader van de tentoonstelling over Marrons werd een project gerealiseerd waarin foto’s en negatieven uit de fotocollectie, en afbeeldingen uit de materiële collectie onder werden geuploaded naar Wikimedia Commons. Tegelijkertijd werd gezamenlijk gewerkt aan een lemma over deze groep Surinamers.

Indonesië

Gezien het succes van de samenwerking en de online ontvangst van de beelden, volgde een grootschalig project met foto’s en objecten van Indonesië en het voormalig Nederlands Indië. Samen goed voor ruim 45.000 afbeeldingen De afbeeldingen worden door de Wikipedia community gebruikt ter illustratie van lemma’s over allerlei onderwerpen. De beschrijvingen verschijnen niet alleen in het Nederlands, maar ook veelvuldig in het Engels, Frans, Duits, Indonesisch en zelfs in het Sundanees.

In het bijzonder is het Tropenmuseum blij met de activiteit in de Indonesische taalversie van Wikipedia. Van alle Tropenmuseumbeelden die op Wikipedia gebruikt worden staan veruit de meeste in id.wikipedia.

WikiAfrica

Het Tropenmuseum heeft in juli 2012 zijn collectie op Wikipedia met 4208 afbeeldingen uitgebreid in het kader van het project WikiAfrica. Daarmee kunnen gebruikers van Wikipedia – waar ook ter wereld – in totaal kiezen uit bijna 50.000 foto´s uit de collectie van het museum.

De helft van de toegevoegde Afrika-afbeeldingen komt uit de fotocollectie, de andere helft zijn foto´s van objecten. Er zijn foto’s en objecten bij uit heel Afrika, van Marokko en Egypte tot het puntje van Zuid-Afrika. De oudste foto’s zijn van rond 1865, maar de meeste zijn gedateerd van de jaren 70 van de vorige eeuw.

Er zijn heel verschillende objecten gefotografeerd: gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten, speelgoed, sieraden, kunstwerken, religieuze en rituele voorwerpen. Al deze voorwerpen zijn gemaakt tussen 1850 en nu.

Wikimedia Commons API

Deze bestanden zijn via verschillende API’s te benaderen. Op de Wikimedia Commons API pagina (http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:API) worden drie varianten van toegang besproken. Via deze pagina’s kan je zien hoe je de categorie (http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:WikiAfrica_Tropenmuseum) van afbeeldingen kan benaderen.

Voor vragen over deze API adviseren wij contact op te nemen met vrijwilligers van Wikimedia Commons via hun IRC kanaal (http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Internet_Relay_Chat).

CC BY-SA 3.0

De afbeeldingen zijn aan Wikimedia aangeboden onder een Creative-Commonslicentie. De gebruiker mag ze delen (het werk kopiëren, verspreiden en doorgeven) en remixen (er afgeleide werken mee maken). De reguliere gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing. Alle afbeeldingen zijn aangeboden in JPEG met een grootte van maximaal 700 pixels.

Contactpersonen

Richard van Alphen, r.v.alphen@kit.nl

Frank Meijer, f.meijer@kit.nl