Regionaal Archief Nijmegen – Van der Grinten-collectie

Wikis > Regionaal Archief Nijmegen - Van der Grinten-collectie

19e eeuwse architectuur in Nijmegen – de Van der Grinten-collectie

Prof. dr. Evert F. van der Grinten (1920-2009) was als hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen in de periode 1962-1977 een van de eersten in Nederland die belangstelling én waardering had voor de negentiende-eeuwse architectuur.
In 2011 schonk zijn weduwe aan het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) met overdracht van rechten een collectie van ruim 1300 foto’s van negentiende-eeuwse architectuur in Nijmegen, die prof. Van der Grinten in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw heeft gemaakt. In 2013 kwam daar een aanvulling op van 170 foto’s van negentiende-eeuwse Nijmeegse panden die Van der Grinten gebruikte voor zijn publicaties, en die voor digitalisering beschikbaar zijn gesteld door het Centrum voor Kunsthistorische Documentatie (CKD) van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De foto’s zijn van groot belang voor kunst- en bouwhistorici en voor iedereen die geïnteresseerd is in de bouwgeschiedenis van Nijmegen.

nijmegen

Woningen aan de Berg en Dalseweg te Nijmegen, daterend uit ca. 1885. Foto: Evert van der Grinten, 1971. Fotocollectie Prof. dr. E.F. van der Grinten, Regionaal Archief Nijmegen F78155.

Beschrijvingen

De beschrijvingen van de foto’s zijn beschikbaar in een csv-bestand. Dit bestand bevat vooralsnog de beschrijvingen van 808 foto’s uit de Collectie Prof. dr. E.F. van der Grinten van het Regionaal Archief Nijmegen (de beschrijvingen van de overige foto’s komen eind 2014/begin 2015 beschikbaar). Het gaat zowel om foto’s die Van der Grintens weduwe aan het RAN heeft geschonken als om foto’s uit het archief van het CKD. De foto’s zijn via de Digitale Studiezaal van het RAN beschikbaar, en bereikbaar via een deeplink bij elke foto.

Het csv-bestand is te downloaden op www.nijmegen.nl/opendata en hier te downloaden

De volgende beschrijvingsvelden zijn beschikbaar.

Beschrijvingsvelden RAN Voorbeeld
Identificatie F26359
Collectie Fotocollectie Prof. dr. E.F. van der Grinten
Vroegst mogelijke datering 1971
Laatst mogelijke datering 1971
Auteur Grinten, Evert F. van der
Auteursrechthouder Centrum voor Kunsthistorische Documentatie Radboud Universiteit
Omschrijving locatie (vrij veld)
Plaatsnaam Nijmegen
StraatnaamAdres Fransestraat 65-63-61-59
Wijknaam (Nijmegen) Galgenveld
Trefwoord Architectuur
Rubriek Bouwkunst en monumenten
Beschrijving Woningen, daterend uit ca. 1890
Documenttype Foto
Instelling Regionaal Archief Nijmegen
Url detailpagina http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=2113746171
Url afbeelding http://www.nijmegen.nl/opendata/archief/vandergrinten/F26359.jpg
Rechtenstatus foto’s https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

808 foto’s uit de Collectie Prof. dr. E.F. van der Grinten zijn beschikbaar op de volgende locatie: www.nijmegen.nl/opendata/archief/vandergrinten/bestandsnaam. De bestandsnaam is gelijk aan het identificatienummer van de foto en de rechtstreekse link is opgenomen bij de beschrijvingen. De standaardresolutie is 800 x 600 px.

Dit eerste deel van de foto’s van Van der Grinten incl. metadata zijn ook te raadplegen in de Digitale Studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen (de overige foto’s komen eind 2014/begin 2015 beschikbaar). In de beschrijvingen is een deeplink opgenomen naar de pagina waarop de foto in een viewer te zien is. Op deze pagina kan ook op de foto gereageerd worden en deze kan hier besteld worden.

Licentie en bronvermelding

De metadata zijn beschikbaar onder een CC0-licentie. Dit verplicht niet tot het gebruik van bronvermeldingen maar we waarderen het uiteraard wel. We stellen de volgende vermelding voor:

Collectienaam, fotonummer, Regionaal Archief Nijmegen

Bijvoorbeeld: Collectie Prof. dr. E.F. van der Grinten, F78155, Regionaal Archief Nijmegen

De foto’s zijn beschikbaar onder een CC BY SA-licentie. Naamsvermelding graag als volgt:

Collectienaam, fotonummer, Centrum voor Kunsthistorische Documentatie Nijmegen/Regionaal Archief Nijmegen

Bijvoorbeeld: Collectie Prof. dr. E.F. van der Grinten, F26359, Centrum voor Kunsthistorische Documentatie Nijmegen/Regionaal Archief Nijmegen
Als bronvermelding kan bij de foto ook de deeplink naar de detailpagina in de Digitale Studiezaal volstaan.

Vragen
Voor opmerkingen of vragen over deze dataset kunt u contact opnemen met Henk Trapman, archivaris Regionaal Archief Nijmegen, via hetarchief@nijmegen.nl of 06-25743295.

 

About Lex Slaghuis

Lex Slaghuis is directeur van wikiwise en houdt zich bezig met nieuwe, open vormen van informatie, samenwerken, kennisdelen en data uitwisselen. Hij heeft ervaring in de consultancy (Boer & Croon), ICT-beheer (UvA, SOS International) en applicatie-ontwikkeling (Delta Lloyd, B2Build software). Zijn opleiding: Vrije Universiteit Informatica.