Regionaal Archief Nijmegen – Bibliotheekcollectie

Wikis > Regionaal Archief Nijmegen – Bibliotheekcollectie

Het Regionaal Archief Nijmegen beheert een omvangrijke collectie aan historische literatuur over Nijmegen en omgeving, hoofdzakelijk bestaande uit boeken, brochures, kranten, tijdschriften, jaarverslagen en oude drukken. De publicaties gaan over Nijmegen, het Rijk van Nijmegen, het Duits-Nederlandse grensgebied bij Berg en Dal, het Land van Maas en Waal, de Overbetuwe en het noordelijkste puntje van Limburg, en over algemene historische onderwerpen.

Over de dataset

De dataset bevat in 2017 ruim 22.200 beschrijvingen van publicaties in de bibliotheek van het Regionaal Archief Nijmegen en wordt continu aangevuld. Naast de gegevens over de titel, auteur, uitgever en jaar van uitgave bevat de dataset ook trefwoorden. Eventuele pdf-bestanden die gekoppeld zijn aan de bibliotheekbeschrijvingen in de Digitale Studiezaal van het RAN maken geen deel uit van de dataset.

Dataformaat

De data is afkomstig van de Digitale Studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen en is gemodelleerd volgens het Dublin Core-model. De dataset wordt aangeboden via OAI-PMH harvesting. Met de volgende link is de gehele set te harvesten: https://studiezaal.nijmegen.nl/atlantispubliek/oai.axd?verb=ListRecords&metadataprefix=oai_dc&set=Bibliotheek%20Regionaal%20Archief%20Nijmegen.

Licentie en bronvermelding

De dataset wordt aangeboden onder een CC0 Publiek Domein Verklaring. Dit houdt in dat de data zonder toestemming van het Regionaal Archief Nijmegen mag worden gekopieerd, veranderd, verspreid en uitgevoerd, zelfs voor commerciële doeleinden. Het Regionaal Archief Nijmegen stelt het wel op prijs om genoemd te worden als bron en auteur van de informatie. Bij voorkeur wordt dit gedaan als volgt: “Bron: Regionaal Archief Nijmegen”. Als er toepassingen worden ontwikkeld met de data, horen we dat graag via hetarchief@nijmegen.nl.

Vragen

Voor opmerkingen of vragen over deze dataset kunt u contact opnemen met Renier van de Giessen, archivaris Regionaal Archief Nijmegen, via hetarchief@nijmegen.nl of 06 – 257 630 63.

 

About Tom Kunzler

Tom Kunzler is projectleider bij de Open State Foundation en werkt aan projecten die samenhangen met politieke transparantie en is ook betrokken bij Open Cultuur Data.