Regionaal Archief Nijmegen – Bevolkingsregisters

Wikis > Regionaal Archief Nijmegen - Bevolkingsregisters

Het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) beheert zo’n 15 km aan overheids- en particuliere archieven en maakt werk van het toegankelijk maken van dit historische materiaal voor haar bezoekers, online en in de studiezaal. Een van oudsher veel aangevraagd en geraadpleegd onderdeel van de collectie zijn de bevolkingsregisters.

Deze registers werden vanaf ongeveer 1820 (en consequent vanaf 1850) bijgehouden tot 1920. Elke tien jaar werd vanaf 1850 een nieuwe reeks registers aangelegd. De blokken 1820-1850 en 1850-1890 zijn in het verleden ingevoerd via het platform VeleHanden en zijn nu doorzoekbaar op de website en beschikbaar als open data. Het blok 1890-1920 wordt intern nog aan gewerkt.
De dataset bevat 36.588 records met daaraan gekoppeld 374.673 inschrijvingen van personen. Het gaat om alle inschrijvingen van personen tussen 1820 en 1890. De dataset bevat daarmee een grote schat van gegevens over de vroegere bewoners van Nijmegen: namen, beroepen, geboorteplaatsen, etc. Alles herleidbaar tot de oorspronkelijke bron in het archief en gekoppeld aan scans.
De dataset bevat ook gegevens betreffende de vluchtelingenregisters 1914-1918 waarin Belgische vluchtelingen werden geregistreerd en gegevens betreffende de Joodse bewoners van Nijmegen in 1784.

De dataset is helaas nog niet compleet: op korte termijn worden de bevolkingsregisters over de jaren 1890-1920 eraan toegevoegd.

679_32965_036 Dataformaat De data is afkomstig van de Digitale Studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen en is gemodelleerd volgens het A2A-model. De dataset wordt aangeboden via OAI-PMH harvesting. Met de volgende link is de gehele set bevolkingsregisters te harvesten: http://studiezaal.nijmegen.nl/atlantispubliek/oai.axd?verb=ListRecords&metadataprefix=oai_a2a&set=Bevolkingsregisters. De dataset wordt daarnaast beschikbaar gesteld via de website Open Archieven. Zie hiervoor de repository: https://oai.coret.org/?listsets=ran en http://api.openarch.nl/oai-pmh/?verb=ListRecords&metadataPrefix=oai_a2a&set=ran. Voor meer informatie over de Open Archieven-API, zie https://www.openarch.nl/api/docs/oai-pmh. Licentie en bronvermelding De metadata worden aangeboden onder een CC0 Publiek Domein Verklaring. Dit houdt in dat de data zonder toestemming van het Regionaal Archief Nijmegen mag worden gekopieerd, veranderd, verspreid en uitgevoerd, zelfs voor commerciële doeleinden. Het Regionaal Archief Nijmegen stelt het wel op prijs om genoemd te worden als bron en auteur van de informatie. Bij voorkeur wordt dit gedaan als volgt: “Bron: Regionaal Archief Nijmegen”. Als er toepassingen worden ontwikkeld met de data, horen we dat graag via hetarchief@nijmegen.nl. Vragen Voor opmerkingen of vragen over deze dataset kunt u contact opnemen met Renier van de Giessen, archivaris Regionaal Archief Nijmegen, via hetarchief@nijmegen.nl of 06-25763063.

 

About Lex Slaghuis

Lex Slaghuis is directeur van wikiwise en houdt zich bezig met nieuwe, open vormen van informatie, samenwerken, kennisdelen en data uitwisselen. Hij heeft ervaring in de consultancy (Boer & Croon), ICT-beheer (UvA, SOS International) en applicatie-ontwikkeling (Delta Lloyd, B2Build software). Zijn opleiding: Vrije Universiteit Informatica.