Erfgoed Leiden – Genealogische data

Wikis > Erfgoed Leiden - Genealogische data

Over de data

In het streven zoveel mogelijk van onze data open ter beschikking te stellen bieden wij nu ook onze complete set genealogische data aan.
Geboorten, huwelijken, overlijdens en notariële akten; de oudste gegevens dateren al uit 1474!

Deze set bevat een kleine 4 miljoen vermeldingen van personen, heel veel van deze records zijn ook voorzien van een link naar de digitale afbeelding van de originele akte.
Er wordt nog dagelijks nieuwe data toegevoegd door een grote groep enthousiaste vrijwillgers, regelmatig updates harvesten  is dus zeker aan te raden!

Dataformaat en toegankelijkheid

Op dit moment bieden wij  de set aan via OAI-PMH harvesting, binnenkort komt er een mogelijkheid bij om live te zoeken via een Open Search API.

De set is met de volgende link te harvesten:
http://api.memorix-maior.nl/collectiebeheer/a2a/key/dd3f8a56-11e9-11e2-825b-00163e60bf4d/tenant/lei?verb=ListRecords&metadataPrefix=oai_a2a

De verschillende typen akten zijn ook apart te harvesten. Gebruik deze link om een overzicht te krijgen van de subsets die te onderscheiden zijn: http://api.memorix-maior.nl/collectiebeheer/a2a/key/dd3f8a56-11e9-11e2-825b-00163e60bf4d/tenant/lei?verb=ListSets

De dataset wordt ook beschikbaar gesteld via de OAI-PMH provider van Open Archieven, waarbij de data is gemodelleerd volgens het Archives 2 All (A2A) metadatamodel. De set is met de volgende link te harvesten:
http://api.openarch.nl/oai-pmh/?verb=ListRecords&metadataPrefix=oai_a2a&set=thl. Zie voor meer informatie het datablog van Open Archieven.

Licentie

Zowel de metadata als ook de bijbehorende afbeeldingen worden aangeboden onder een CC0 Publiek Domein Verklaring. Dit houdt in dat de data zonder toestemming mag worden gekopieerd, veranderd, verspreid en uitgevoerd, zelfs voor commerciële doeleinden.

Vragen over deze dataset? Mail naar w.hasselo@leiden.nl of via twitter @WaltherH