Nationaal Archief – Polderreglementskaarten

Wikis > Nationaal Archief - Polderreglementskaarten
Kleine Adriana Theodorapolder, gemeente Ooltgensplaat
Kleine Adriana Theodorapolder, gemeente Ooltgensplaat
Achtergrond Dataset
Bij de goedkeuring van de Polderreglementen door het Provinciebestuur van Zuid-Holland zijn in de periode 1857 – 1974 grenskaarten gemaakt van de polders en waterschappen. Van deze polder­reglements­kaarten werd door de provincie een afzonderlijk polderboek bijgehouden.  In 1990 is het kaartenarchief van de Provincie Zuid-Holland overgedragen aan het Nationaal Archief.  Deze polderreglementskaarten zijn gedigitaliseerd en op de website van GaHetNA te bekijken.

In 2010 zijn door vrijwilligers van het Erfgoedhuis Zuid-Holland deze kaarten gegeorefereerd: van elke kaart is bepaald welk deel van de wereldbol door deze kaart wordt bedekt. In de datadump staan de basisgegevens van elke kaart, met daarbij de gevonden coördinaten.
Meer informatie over de collectie is te vinden op: http://www.gahetna.nl/collectie/archief/pdf/NL-HaNA_4.ZHPB2.ead.pdf.

Licentie

De set bestaat uit content 693 kaarten en de bijbehorende metadata van 631 records (één record bevat soms meerdere kaarten). De content is door de soms wat jonge leeftijd van het kaartmateriaal (na 1942), beschikbaar onder een CCO 1.0 Universal verklaring. De metadata is beschikbaar onder een  CCO 1.0 Universal verklaring verklaring.

API

Via een Open Search API kan de dataset aangeroepen worden. De URL om deze set records (content plus metadata) te isoleren is http://www.gahetna.nl/beeldbank-api/opensearch/?q=4.ZHPB2. Uitleg over Open Search kan worden bekeken op http://www.opensearch.org.

XML

De API geeft XML terug, het merendeel van deze velden in de XML is eenvoudig te matchen aan de velden het record in de frontend, de kaartencollectie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 <title>Kleine Adriana Theodorapolder, gemeente Ooltgensplaat.</title> Koptekst
2 <link>http://hdl.handle.net/10648/b06c504e-d0b4-102d-bcf8-003048976d84</link> URL http://proxy.handle.net/10648/b06c504e-d0b4-102d-bcf8-003048976d84
3 <dc:isPartOf rdf:about=”http://www.gahetna.nl/isPartOf/Serie_Collectie/2f7594b2-b9a1-11df-ba8f-e3f27c05f5da”>Kaartcollectie Zuid-Holland Polderreglementskaarten</dc:isPartOf> Collectie / Archief Kaartcollectie Zuid-Holland Polderreglementskaarten
4 <description>Kleine Adriana Theodorapolder, gemeente Ooltgensplaat.</description> Beschrijving Kleine Adriana Theodorapolder, gemeente Ooltgensplaat.
5 <dc:date>0002-11-30T00:00:00Z</dc:date> Datum ongedateerd
6 <dc:coverage>Ooltgensplaat</dc:coverage><dc:coverage>Zuid-Holland</dc:coverage> Locatie Ooltgensplaat, Zuid-Holland
7 <field name=”auteursrechten_auteursrechthebbende”><value>Nationaal Archief, CC0</value> Auteursrechthebbende Nationaal Archief, CC0
8 <dc:isPartOf rdf:about=”http://www.gahetna.nl/collectie/archief/ead/index/eadid/4.ZHPB2″>4.ZHPB2</dc:isPartOf> Nummer toegang bekijk toegang 4.ZHPB2
9 <field name=”Inventarisnummer”><value>14a</value></field> Inventarisnummer 14a
10 <ese:isShownBy>http://afbeeldingen.gahetna.nl/naa/thumb/1280×1280/81751e5f-f7a1-4fda-805b-eca60c6ef837.jpg</ese:isShownBy> Unieke locatie 1280×1280 72DPI Bekijk een grote versie van de afbeelding (in jpeg)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Coördinaten

In 2010 zijn door vrijwilligers van het Erfgoedhuis Zuid-Holland deze kaarten gegeorefereerd: van elke kaart is bepaald welk deel van de wereldbol door deze kaart wordt bedekt. In de datadump (Excel) staan de basisgegevens van elke kaart, met daarbij de gevonden coördinaten.

Bestand: Coordinaten Polderreglementskaarten

In de datadump staan de volgende kolommen:

Datum van Begindatum periode dekking
Datum tot Einddatum periode dekking
Inventarisnummer Inventarisnummer van de kaart
Beschrijving Beschrijving van de kaart
URL GaHetNA URL waaronder de kaart op GaHetNA te vinden is
Volgnummer Volgnummer binnen het inventarisnummer, voor het geval er meer dan één kaart in het inventarisnummer zit
Thumbnail De URL naar de thumbnail van de kaart
center Coördinaten van het midden van de kaart
south_west Coördinaten van de linkeronderhoek van de kaart
north_east Coördinaten van de rechterbovenhoek van de kaart
envelope De KML Polygon van de coördinaten (zie: https://developers.google.com/kml/documentation/kmlreference#polygon)
marc034 (geen idee)
rms_error Kwadratisch gemiddelde fout van het georefereer-resultaat
Naamsvermelding

Door de CC0 vermelding die op de content en metadata zitten is het niet noodzakelijk om aan naamsvermelding te doen. Mocht daar toch gebruik van gemaakt worden dan kan dat volgens het volgende format:

Nationaal Archief, Den Haag, ZHPB2 Provinciaal Bestuur Zuid-Holland: Polderreglementskaarten, 1857-1974, nummer toegang 4.ZHPB2, inventarisnummer XX of verkort NL-HaNA, Prov. Bestuur ZH / Polderreglementskaarten, 4.ZHPB2, inv.nr. 23

Contact

Tim de Haan tim.de.haan [at] nationaalarchief.nl / @timmietovenaar

 

About Lex Slaghuis

Lex Slaghuis is directeur van wikiwise en houdt zich bezig met nieuwe, open vormen van informatie, samenwerken, kennisdelen en data uitwisselen. Hij heeft ervaring in de consultancy (Boer & Croon), ICT-beheer (UvA, SOS International) en applicatie-ontwikkeling (Delta Lloyd, B2Build software). Zijn opleiding: Vrije Universiteit Informatica.