Museum Rotterdam

Wikis > Museum Rotterdam
5093_1 voor Open Data

Afbeelding: tegeltableau met het vertrek in 1688 van Prins Willem III uit Rotterdam naar Engeland aan boord van de “Den Briel”. Bron: Museum Rotterdam.

De open dataset van Museum Rotterdam bestaat uit ruim 15.000 records die merendeels te maken hebben met de stad Rotterdam. Deze bestaan voor een groot deel uit bodemvondsten, tegels en tegeltableaus, maar ook bijvoorbeeld uit penningen, schilderijen, zilveren objecten en lantaarnplaatjes. Hierin ook een schaalmodel van de torenspits van de Laurenskerk, één van de  oudste architectuurmodellen van Nederland. En een bril van Johan van Oldenbarnevelt en het jasje van Hugo de Groot zijn ook te vinden in deze selectie.

Alle objectbeschrijvingen (metadata) worden onder CC0 beschikbaar gesteld en de afbeeldingen (content) zijn Publiek Domein. Dit houdt in dat de data zonder toestemming van Museum Rotterdam mag worden gekopieerd, veranderd, verspreid en uitgevoerd. Het museum stelt het wel op prijs om genoemd te worden als bron van informatie. De correcte bronvermelding is “Museum Rotterdam”. Ook vernemen we graag welke toepassingen er met de data zijn ontwikkeld.

Deze dataset is toegankelijk via een datadump, die hier te downloaden is.

De metadatavelden geven de volgende informatie: inventarisnummer, met extensie, titel, objecttrefwoord, materiaal, afmetingen, datering (beginjaar en eindjaar), plaats vervaardiging, vervaardiger, technieken, beschrijving, opschriften en merken, herkomst, trefwoorden vorm en decoratie, trefwoorden associatie.

Deze velden worden bovenin het XML bestand gekoppeld aan veld-id’s:

Veldnaam ID
INVENTARISNUMMER 1
EXTENSIE 5
TITEL 48
OBJECTTREFWOORDEN 2
MATERIAAL 14
AFMETINGEN 15
DATERING_BEGINJAAR 18
DATERING_EINDJAAR 19
PLAATS_VERVAARDIGING 20
TECHNIEKEN 21
VERVAARDIGER 22
BESCHRIJVING 3
OPSCHRIFT_MERKEN 17
TREFWOORDEN 51
ASSOCIATIE 23
HERKOMST 40
LICENTIE 85

Om van deze metadatavelden naar afbeeldingen op de beeldbank van het Museum Rotterdam te komen gebruik de je volgende constructie:

““http://museumrotterdam.blob.core.windows.net/lowres/” +  <inventarisatienummer> ( + “-” + <extensie> ) + “_1.jpg”

Extensie komt niet bij alle records van de data voor. Soms bestaan er meerdere afbeeldingen van een object die te vinden zijn onder “_1.jpg”, “_3.jpg”, etc. dit wordt niet in de dataset weergegeven.

Voorbeeld

<record>
<f id=”1″><x>35</x></f>
<f id=”5″><x>A</x></f>
<f id=”48″><x>Beker, kandeelglas</x> gegraveerd met <x>vrouw &amp; kind</x> en <x>”Het , Wel , Vaaren , Van , De , Kraam , Vrau , En , T , Kindie”</x></f>
<f id=”2″><x>wijnglas, drinkglas, drinkgerei, vaatwerk, houder</x></f>
<f id=”14″><x>loodglas, glas</x></f>
<f id=”15″>hg <x>14,5</x> / bovenzijde dm <x>11,9</x> / onderzijde dm <x>8,0</x> / <x>547</x> gram</f>
<f id=”18″><x>1760</x></f>
<f id=”19″><x>1790</x></f>
<f id=”20″><x>Duitsland? Nederland?</x> (glas),
<x>Nederland</x> (gravering)</f>
<f id=”21″><x>vrij geblazen en gevormd, radgraveren, geslepen, gepolijst</x></f>
<f id=”3″>A: <x>Beker, kandeelglas</x> in helder kleurloos loodglas met groenige zweem. <x>Pontilmerk</x> onder vlakke dikke bodem, rondom doorgaand <x>stergewijze geslepen</x> met 20 fluten (lg circa 2,0 cm). Conische wand met aan onderzijde rondom gaand 35 facetten (lg circa 3,0 cm) en vuur-afgeronde rand, aan binnenzijde schuin afgeslepen.
Aan voorzijde <x>radgravering:</x> op driekwart rondom doorgaand <x>grondje</x> met <x>vrouw</x> met <x>kind</x> aan de <x>borst,</x> gezeten op bank met vier <x>stoelen</x> en <x>schommelwieg,</x> onder tekst: “Het , Wel , Vaaren , Van , De , Kraam , Vrau , En , T , Kindie”, onder <x>sierrand</x> met kwastjes langs bovenzijde.
B: kandeelklopper (roerstokje) van gedraaid hout en koraal.</f>
<f id=”17″><x>”Het , Wel , Vaaren , Van , De , Kraam , Vrau ,</x> En <x>, T , Kindie”</x> (radgravering langs kelkrand)</f>
<f id=”51″><x>wieg, stoel, figuur, vrouw, kind, meubilair</x></f>
<f id=”23″><x>kraamvrouw, bevalling, kandeel, kandeelglas, kandeelklopper, geboorte</x></f>
<f id=”85″><x>https://creativecommons.org/publicdomain/mark/1.0/</x></f>
</record>

is te vinden op http://museumrotterdam.blob.core.windows.net/lowres/35-A_1.jpg, immers veld 1 = 35 en veld 5 is A.

Contactpersoon: Dolf Ruesink, d.ruesink@museumrotterdam.nl