Marker Museum – Beeldcollectie

Wikis > Marker Museum - Beeldcollectie

Het Marker Museum, een van de deelnemers van de Masterclass Open Cultuur Data Noord-Holland, heeft een collectie van meer 5.000 beelden vrijgegeven voor hergebruik. Deze data is  beschikbaar in de Open Cultuur Data API en de zoekmachine search.opencultuurdata.nl.

Het Marker Museum (annex Vereniging Historisch Eiland Marken) wil namelijk graag dat zo veel mogelijk mensen kennismaken met de collectie van het museum, vooral met de verzameling beeldmateriaal, de Marker textielcollectie en de schilderijenverzameling.
Het museum doet dat op verschillende manieren.

Op Marken wordt ieder jaar in het museum een nieuwe tentoonstelling ingericht en internet wordt gebruikt om bezoekers en andere belangstellenden verder te informeren.
Afbeeldingen en gedetailleerde beschrijvingen zijn op die manier wereldwijd toegankelijk.
Een deel van de collectie is nu ook beschikbaar in de Open Cultuur Data API en op die manier doorzoekbaar via search.opencultuurdata.nl

Met de API hebben derden via internet rechtstreeks toegang tot een deel van de databank van het museum. Het Marker Museum experimenteert – in het kader van het openen van cultuurdata – op dit moment met deze applicatie om vrije toegang mogelijk te maken tot de collectie foto’s en andere beelddragers.

De gegevens bestaan uit de afbeelding in hoge resolutie en informatie over collectienummer en – voor zover bekend – locatie, beschrijving, datering en annotatie.
Naast de collectie beeldmateriaal is het museum op een later moment van plan om de belangrijkste afbeeldingen en beschrijvingen van de zeer omvangrijke textielcollectie (klederdracht) via internet toegankelijk te maken.

Wilt u meer weten over  activiteiten en  collectie van het Marker Museum, neem dan contact op via e-mail.

 

About Tom Kunzler

Tom Kunzler is projectleider bij de Open State Foundation en werkt aan projecten die samenhangen met politieke transparantie en is ook betrokken bij Open Cultuur Data.