Fries Museum – collectie Mode en Textiel

Wikis > Fries Museum - collectie Mode en Textiel

Uit de collectie van het Fries Museum, Leeuwarden

Samen met collecties mode van Amsterdam Museum en Centraal Museum te gebruiken voor mashup

De collectie Mode en Textiel van het Fries Museum bestaat uit ruim 17.000 objecten. De textielverzameling is van nationale betekenis en omvat enkele unieke stukken uit de zeventiende eeuw. Kern van de collectie vormt het Fries vrouwenkostuum van 1750 tot 1950. Uniek element in de verzameling is de achttiende-eeuwse Hindelooper vrouwendracht met een gewaad van sits. Sits is handbeschilderde katoen uit India, meegebracht door de V.O.C. Belangrijke objecten in de hedendaagse textielcollectie zijn de vilten van de internationaal succesvolle ontwerpster Claudy Jongstra. Van circa 2.100 objecten zijn afbeeldingen beschikbaar.

Interessant is dat in deze hackaton deze data gecombineerd kunnen worden met de mode en textiel-data van twee andere musea: het Amsterdam Museum en het Centraal Museum.

Verschillende vragen kunnen worden onderzocht:

–       Welke periodes zijn in de verschillende collecties het best vertegenwoordigd

–       Is er iets te zeggen over specialisatie (welke instelling heeft vooral streekdracht, wie hedendaagse mode etc.)

–       Kunnen de verschillende gehanteerde trefwoorden (‘objectnaam’) met elkaar gematcht worden – kun je een thesaurus distilleren uit de data?

Er is een XML bestand (alleen voor het doel van deze hackaton) beschikbaar van de data van het Fries Museum deze link en in de data zijn url’s naar verkleinde afbeeldingen opgenomen.

In het veld Reproduction.identifier_URL staan de bestandsnamen van de afbeeldingen van de objecten. Voorbeeld T1957-568_01.

Om te linken naar de afbeeldingen uit de collectie of afbeeldingen op te halen kun je op de volgende wijze urls maken:

http://fries-museum.delving.org/services/image?id=http://collectie.friesmuseum.nl/images/FM/[vul hier de waarde van het veld Reproduction.Identifier_URL in]&size=FULL_DOC

Zie het volgende voorbeeld:

http://fries-museum.delving.org/services/image?id=http://collectie.friesmuseum.nl/images/FM/T1957-568_01.jpg&size=FULL_DOC


Beschikbare velden
 (voor zover relevant):

   
Institution.name Instellingsnaam – Fries Museum
Collection Afdeling binnen het museum – in dit geval ‘textiel’
Object_name Trefwoord (bv. ‘broek’, ‘sondook’)
Title Titel
CreatorProduction.place Naam vervaardigerPlaats vervaardiging
Dimension.typeDimension.valueDimension.unit Soort afmeting (bv ‘breedte’)Waarde afmeting (bv ’33.0’)Eenheid afmeting (bv ‘cm’)
TechniqueMaterial Beschrijving van techniek (bv ‘geborduurd)Trefwoord materiaal (bv ‘linnen’)
Object_number Inventarisnummer binnen de museumcollectie
Reproduction.identifier_URL Verwijzing naar afbeelding
Production.date.startProduction.date.end Begindatum vervaardiging (jjjj-mm-dd)Einddatum vervaardiging (jjjj-mm-dd)
Acquisition.methodAcquisition.dateLabel.text Hoe het museum het object heeft verkregen (bv ‘bruikleen’)Wanneer het museum het object heeft gekregenPubliekstekst (alleen bij merklappen ingevuld)

 

Voorwaarden hergebruik

Alle objectbeschrijvingen (metadata) worden onder CC0 beschikbaar gesteld en de afbeeldingen (content) zijn Publiek Domein. Dit houdt in dat de data zonder toestemming van het Fries Museum mogen worden gekopieerd, veranderd, verspreid en uitgevoerd. Het museum stelt het op prijs om genoemd te worden als bron van informatie. De juiste bronvermelding daarbij is: Fries Museum, Leeuwarden.

Graag vernemen we welke toepassingen er met de data zijn ontwikkeld via: w.helmus@friesmuseum.nl

Contactpersoon: Wilbert Helmus, e-mail w.helmus@friesmuseum.nl, telefoon 06-50499553