Europeana – Linked Open Data

Wikis > Europeana - Linked Open Data

data.europeana.eu bevat momenteel open metadata (CC0) voor 20 miljoen teksten, afbeeldingen, video’s en geluiden die door Europeana verzameld werden. Deze objecten komen van de dataleveranciers die positief gereageerd hebben op Europeana’s initiatief om open data te promoten en die de Data Exchange Agreement (DEA) ondertekend hebben. Het gaat over een veelheid aan erfgoedstukken, zoals deze Sloveense versie van “O sole Mio” uit de Nationale Bibliotheek van Slovenië, of Neil Robson’s memories of the herring business uit het Tyne and Wear Archives and Museums. De data wordt aangeboden in het Europeana Data Model (EDM). Voor meer informatie kan je terecht op onze datasets pagina.

De data is beschikbaar op data.europeana.eu als:

–       Volledige Europeana dataset, te downloaden als dump van de datasets pagina. File dummp van 20 miljoen objecten van Europeana providers is te downloaden in RDF op   http://data.europeana.eu/download/2.0. Een gedetailleerd overzicht van de datasets en de dataproviders is beschikbaar als Excel tabel of als een Google spreadsheet. Het is mogelijk om een dataset te previewen in het Europeana portaal door volgende string te gebruiken in het zoekvak: europeana_collectionName:”dataset name”. E.g., europeana_collectionName: “15402_L_IE_IMC_census” of europeana_collectionName: “08602_Ag_EU_EFG_InstituoLuce”

–       Een Pilot subset van 2,4 miljoen objecten van 8 rechtstreekse Europeana providers die meer dan 200 culturele instellingen uit 15 landen vertegenwoordigen wordt aangeboden volgens de Linked Data principes. Zie bij de technische details en deze animatie voor de achtergrond over onze motivatie. De beschreven bronnen zijn adresseerbaar en refereerbaar door middel van hun URI; bijvoorbeeld, http://data.europeana.eu/item/92056/BD9D5C6C6B02248F187238E9D7CC09EAF17BEA59 verwijst ofwel naar een HTML pagina op het Europeana portaal voor het object dat het identificeert ofwel  naar de ruwe, machine-verwerkbare data voor dit object.  Deze subset werd vrijgegeven op 17 februari 2012. Het project wordt verder beschreven in een paper die op de Dublin Core 2011 conferentie gepresenteerd werd. De subset kan worden opgehaald over het HTTP protocol door gebruik te maken van standaard Linked Data principes. RDF files van de individuele collecties zijn ook beschikbaar als dump in N-Triple of XML RDF syntax. Merk op dat individuele dumps van de RDF data voor versie 1.2 van data.europeana.eu ook beschikbaar zijn via http://data.europeana.eu/download/1.2/.

Disclaimer: data.europeana.eu is momenteel een pilootproject en kan als dusdanig op elk moment veranderd worden. Feedback is meer dan welkom, en kan leiden tot updates voor dit prototype.

Bekijk in deze lijst alle Nederlandse instellingen die bijdragen aan Europeana. Voor vragen kan contact opgenomen worden met David Haskiya van Europeana via email David.Haskiya@KB.nl.