Arts Holland

Wikis > Arts Holland

Arts Holland ontwikkelt de eerste Nederlandse centrale verzameling van gekoppelde open data op het gebied van cultuur en toerisme. Het biedt ontwikkelaars toegang tot een rijke onderling verbonden verzameling van gegevens over toerisme en cultuur, waardoor er slimme innovatieve applicaties kunnen ontstaan voor de hedendaagse culturele toerist.

Initiatief

Arts Holland is een samenwerking tussen het Nederlands Uitbureau, het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen en Waag Society. Het brengt partijen uit het gebied van cultuur en toerisme, ontwikkelaars, creatieven en data leveranciers samen.

De data

Het platform biedt in eerste instantie toegang tot de dataset van het NUB met zo’n 100.000 culturele evenementen in 45 genres op 1400 locaties. Deze set is aangevuld met een uitgebreid overzicht van POIs en horeca gelegenheden van het NBTC.

Op korte termijn zullen er nog meer datasets gekoppeld worden ter verrijking, dus houd de website in de gaten: http://dev.artsholland.com

Open Beta

Op 16 juni gaat het Arts Holland platform als ‘open beta’ live tijdens het hackathon event van Hack de Overheid. Ontwikkelaars kunnen op het event of via de website een eigen API key aanvragen en aan de slag met de data en services die het platform biedt. De NUB data is onder CC0 licentie te gebruiken, en de NBTC data onder een CC-BY-ND licentie.

Toegang tot de data

De data wordt als linked data aangeboden. Ontwikkelaars kunnen op drie manieren gebruik maken van de data in het platform:
– via de REST JSON API http://dev.artsholland.com/documentation/restapi
– via het SPARQL endpoint
http://api.artsholland.com/sparql
– via de uitbase proxy http://dev.artsholland.com/documentation/uitbase-proxy

Op de website is een toelichting en voorbeelden van het gebruik van deze drie werkwijzen te vinden. Voor vragen of suggesties kan je ook terecht op het developer forum:
http://dev.artsholland.com/forum

Applicaties

Arts Holland maakt het mogelijk applicaties te ontwikkelen die toeristen suggesties geeft op basis van persoonlijke voorkeuren, locatie en het tijdstip van de dag. Zo krijgt iedere toerist unieke en relevante informatie op maat. Denk bijvoorbeeld aan een applicatie die je niet alleen laat weten waar een voorstelling is, maar ook vertelt hoe je er komt met de tram en waar je in de buurt een drankje kan doen na afloop. Of een applicatie die je onderweg naar het museum op bijzondere straatkunst wijst waar je anders aan voorbij zou lopen. Door het combineren van meerdere databronnen zijn er nog veel meer handige en interessante applicaties te verzinnen, en we nodigen je van harte uit om hierover mee te denken.

Arts Holland is tijdens de hackathon onderdeel van de Open Cultuur Data workshop. Het projectteam is de hele dag aanwezig voor vragen over het platform en de data. Ook voor het verkrijgen van API keys kan je ze benaderen. Heb je verder nog vragen over de dataset, neem dan contact op met het Arts Holland team via Twitter of via het Arts Holland forum.