Archief Vlissingen – Machinefabriek en ketelmakerij Kon.Mij. De Schelde 1876-1938

Wikis > Archief Vlissingen - Machinefabriek en ketelmakerij Kon.Mij. De Schelde 1876-1938

Datalog toegang 506 Machinefabriek en ketelmakerij Kon.Mij. De
Schelde 1876-1938

Opgericht in 1875 kreeg de Kon. Mij. De Schelde een jaar later toestemming tot de oprichting van een smederij, machinefabriek, kopergieterij, ketelmakerij en een scheepstimmerwerf. In 1881 ging bij een brand onder meer de machinefabriek verloren. Ontworpen door de Schotse ingenieur William Hamilton Martin werd in iets meer dan een jaar bouwtijd een vervangend gebouw neergezet. In 1903 besloot men de ketelmakerij te vergroten en een deel van het open terrein te overdekken. De redenen voor dit besluit waren een toename van de werkzaamheden in machinefabriek en ketelmakerij en om de arbeiders die in de open lucht betere bescherming tegen het weer te bieden. Een toenemende vraag vroeg echter om structurele oplossingen gerealiseerd in een nieuw gebouw voor de machinefabriek dat vervolgens een aantal keren werd vergroot.Machinefabriek en ketelmakerij vervaardigden duizenden machines (onder meer in licentie gebouwde Sulzers) en ketels. De activiteiten zijn inmiddels gestaakt.

De dataset bestaat uit bouwtekeningen vervaardigd in opdracht van de Machinefabriek en ketelmakerij Kon.Mij. De Schelde 1876-1938 en bestaat uit beschrijvingen en- indien aanwezig- bijbehorend digitaal beeldbestanden hetzij als TIFF hetzij als PDF. De tekeningen worden vrijgegeven onder CC-By-Sa onder vermelding van Gemeentearchief Vlissingen-Archief Machinefabriek-Ketelmakerij De Schelde Kon.Mij. De Schelde 1876-1938 inv.nr. Het inv.nr. wordt vermeld in de desbetreffende beschrijving van de bouwtekening. De namen van de beelden zijn opgebouwd uit het toegangsnummer (506) en het inventarisnummer. Bijvoorbeeld beeldbestand 506.509 behoort bij de beschrijving inventarisnummer 509 en heeft betrekking op ketels vervaardigd voor de Concurrent I en II.

In de beschrijvingen is standaard een link naar een PDF-convertor toegevoegd waardoor het op relatief eenvoudige wijze mogelijk maakt een PDF-bestand om te zetten naar een JPG bestand. De metadata worden beschikbaar gesteld onder een CC0-licentie. Dit verplicht niet tot gebruik van bronvermeldingen maar we waarderen het uiteraard wel. We stellen de volgende vermelding voor: Gemeentearchief Vlissingen-Archief Machinefabriek/Ketelmakerij De Schelde Kon.Mij. De Schelde 1876-1938. Vooralsnog kunnen de metadata alleen worden geharvest via De Ree Archiefsytemen na overleg met het gemeentearchief Vlissingen. Andere mogelijkheden om dit mogelijk te maken, bijvoorbeeld in eigen beheer, worden onderzocht. De hiërarchische structuur van de toegang in de beschrijvingsmodule van het archiefbeheerssysteem MaisFlexis is als volgt opgebouwd. Voor elk schip of instelling is een aparte rubriek aangemaakt.

In het bijbehorende veld is alleen de hoognodige informatie opgenomen. Direct onder de rubriek zijn een orderblad en een, maximaal twee tussenblad(en) opgenomen. Het zogenaamde orderblad geeft data over de klant en het productieproces. De tussenbladen dienen in principe alleen tot het maken van een scheiding tussen de machine en de keteltekeningen. Achter de tussenbladen zijn eventueel bestekken apart beschreven en verder de feitelijke bouwtekeningen gevoegd. De bestekken zijn (vooralsnog) niet gedigitaliseerd. De bouwtekeningen verstrekken informatie over het feitelijke object en daar is ook het eventueel downloaden van het beeldbestand mogelijk gemaakt.

Feitelijke bouwtekeningen

Het voorblad [R]

Veldnaam Vorm gegevens Maximum aantal karakters
Titel Alfanumeriek 500
Notabene Alfanumeriek 2000

Het orderblad [EB]

Veldnaam Vorm gegevens Maximum aantal karakters
Beschrijving Alfanumeriek 2000
Datering Alfanumeriek 1000
Opdrachtgever Alfanumeriek 100
Besteld Alfanumeriek 20
Kiellegging Alfanumeriek 20
Tewaterlating Alfanumeriek 20
Proeftocht Alfanumeriek 20
Afgeleverd Alfanumeriek 20
Notabene Alfanumeriek 2000
Link Alfanumeriek 2000

Verzamelbeschrijving [VB] getiteld machinetekeningen c.q.
keteltekeningen

Veldnaam Vorm gegevens Maximum aantal karakters
Beschrijving Alfanumeriek 2000

Bestekken [DB]

Veldnaam Vorm gegevens Maximum aantal karakters
Beschrijving Alfanumeriek 2000
Datering Alfanumeriek 1000
Aantal Alfanumeriek 4
Uiterlijke vorm Alfanumeriek 200

Bouwtekening

Veldnaam Vorm gegevens Maximum aantal karakters
Ordernummer Alfanumeriek 25
Beschrijving Alfanumeriek 2000
Datering Alfanumeriek 50
Schaal Alfanumeriek 25
Soort en aantal Alfanumeriek 2000
Bijzonderheden Alfanumeriek 2000
Copyright Alfanumeriek 2000
PDF-convertor Alfanumeriek 2000

Contactpersoon

Gemeentearchief Vlissingen, Ron van Maanen, 0118-487345,
rme@vlissingen.nl

Downloadbare media

Het archief Vlissingen heeft een datadump beschikbaar gesteld van deze informatie. Deze is dateert van 15-12-2014 en is hier te downloaden.

Open Cultuur Data heeft deze datadump omgezet in een JSON en CSV (tab seperated). Let op, deze conversies  zijn niet geverifieerd door het archief en bevatten mogelijk conversiefouten.

Licentie en bronvermelding

De metadata zijn beschikbaar onder een CC0-licentie: https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/. Dit verplicht niet tot het gebruik van bronvermeldingen maar we waarderen het uiteraard wel. We stellen de volgende vermelding voor: Bijvoorbeeld: Gemeentearchief Vlissingen, Archief Machinefabriek-Ketelmakerij Kon.Mij. De Schelde 1876-1938.