Naar Toen

Naar Toen

Ontwikkelaar(s): Willem van der Ham en Arthur Meyer (Inhoud, ontwerp en vorm) en Mobzili (technische uitvoering)

Beschrijving: Met de gratis app ‘naar toen’ reis je naar het verleden. Ontdek en beleef de Nederlandse geschiedenis. Met je smartphone of tablet reis je terug in de tijd. Hoe zag een huis of plek er vroeger uit? Boeiende gebeurtenissen uit het verleden raken uit de vergetelheid. Markante personen treden voor het voetlicht. Je smartphone is een tijdmachine. Je kunt naar binnen gluren. De app bevat historisch beeld (schilderijen, prenten, foto’s), video en geluid. De reis terug naar toen loopt indien mogelijk via het netwerk van fietsknooppunten. De app bevat diverse routes. Tot op heden is het er een, ‘Vorstelijk en adellijk leven’ over de bewoners van Den Haag en hun buitenplaatsen. Diverse andere routes zijn in ontwikkeling waaronder ‘Naar Zee!’ De routes zijn zo mogelijk gekoppeld aan musea om mensen te verleiden tot verdieping. Steeds zijn ze gekoppeld aan een (historisch) thema. Ook in de app zit verdiepende informatie. Je kan de informatie ter plekke bekijken maar zeker ook thuis of op een wifi-punt. De kaart (google maps) biedt een overzicht van de route en via GPS waar je je bevindt. Object Informatie per plek. Scrol naar beneden voor algemene informatie over het gebouw of de plek, de introductietekst en een vervolg daarop. Afhankelijk van de plek wordt meer informatie aangeboden. Een Engelse vertaling bevindt zich onder de Nederlandse tekst (in de toekomst komt er een aparte engelse/meertalige versie). Per object is er algemene info met afbeeldingen. Ook worden op bepaalde plekken andere modaliteiten aangeboden als tijdmachine (geschiedenis in beeld met bijschrift per plek), gluren (in een object, onder de grond, etc. om iets te zien wat anders niet zichtbaar is) geluid en video. We werken aan een uitbreiding ervan. Scrol vanaf de introductiefoto naar rechts of links en klik.

Website: Naar Toen in de iTunes store en Naar Toen in de Google Play Store

Gebruikte data: EYE Film Instituut Nederland,  Nationaal Archief – De fotocollectie van persbureau Anefo, Regionaal Archief Leiden – Beeldbank, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed – Beeldbank Rijksmonumenten, Rijksmuseum

Demoblog: geen

App-wedstrijd: Open Cultuur Data Competitie