Regionaal Archief Nijmegen – Bevolkingsregisters

Regionaal Archief Nijmegen - Bevolkingsregisters

Het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) beheert zo’n 15 km aan overheids- en particuliere archieven en maakt werk van het toegankelijk maken van dit historische materiaal voor haar bezoekers, online en in de studiezaal. Een van oudsher veel aangevraagd en geraadpleegd onderdeel van de collectie zijn de bevolkingsregisters.

Deze registers werden vanaf ongeveer 1820 (en consequent vanaf 1850) bijgehouden tot 1920. Elke tien jaar werd een nieuwe reeks registers aangelegd. Het blok 1850-1890 is in het verleden ingevoerd via het platform VeleHanden en is nu doorzoekbaar op de website en beschikbaar als open data. Het blok 1820-1850 is onlangs ook via VeleHanden ingevoerd en komt te zijner tijd ook beschikbaar. Het blok 1890-1920 wordt intern nog aan gewerkt.

Over de dataset

De dataset bevat 31273 records met daaraan gekoppeld 278958 inschrijvingen van personen. Het gaat om alle inschrijvingen van personen tussen 1850 en 1890. De dataset bevat daarmee een grote schat van gegevens over de vroegere bewoners van Nijmegen: namen, beroepen, geboorteplaatsen, etc. Alles herleidbaar tot de oorspronkelijke bron in het archief en gekoppeld aan scans.

De dataset is helaas nog niet compleet: op korte termijn worden de gegevens over de jaren 1820-1850 eraan toegevoegd, op iets langere termijn de gegevens over de jaren 1890-1920.

679_32965_036

Dataformaat

De data is afkomstig van de Digitale Studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen en is gemodelleerd volgens het A2A-model. De dataset wordt aangeboden via OAI-PMH harvesting. Met de volgende link is de gehele set bevolkingsregisters te harvesten: http://studiezaal.nijmegen.nl/atlantispubliek/oai.axd?verb=ListRecords&metadataprefix=oai_a2a&set=Bevolkingsregisters.

De dataset wordt daarnaast beschikbaar gesteld via de website Open Archieven. Zie hiervoor de repository: https://oai.coret.org/?listsets=ran en http://api.openarch.nl/oai-pmh/?verb=ListRecords&metadataPrefix=oai_a2a&set=ran. Voor meer informatie over de Open Archieven-API, zie https://www.openarch.nl/api/docs/oai-pmh.

Licentie en bronvermelding

De metadata worden aangeboden onder een CC0 Publiek Domein Verklaring. Dit houdt in dat de data zonder toestemming van het Regionaal Archief Nijmegen mag worden gekopieerd, veranderd, verspreid en uitgevoerd, zelfs voor commerciële doeleinden. Het Regionaal Archief Nijmegen stelt het wel op prijs om genoemd te worden als bron en auteur van de informatie. Bij voorkeur wordt dit gedaan als volgt: “Bron: Regionaal Archief Nijmegen”. Als er toepassingen worden ontwikkeld met de data, horen we dat graag via hetarchief@nijmegen.nl.

Vragen
Voor opmerkingen of vragen over deze dataset kunt u contact opnemen met Renier van de Giessen, archivaris Regionaal Archief Nijmegen, via hetarchief@nijmegen.nl of 024-3292965.