rijksmonumenten.info

Wikis > rijksmonumenten.info


rijksmonumenten.info
is een initiatief van ab-c media met als doel zoveel mogelijk informatie over rijksmonumenten op locatie beschikbaar te stellen. Het project begon in ons weblab om ervaring op te doen met mobiele technieken, maar is een eigen leven gaan leiden. Concrete producten zijn een Layar-toepassing, een iPhone App en een Google Maps-site. Alle 61.000 rijksmonumenten zitten er in: kerken, kastelen, forten, boerderijen, molens, bruggen, woonhuizen…

Verrijkte data
De gegevens worden gecombineerd uit verschillende bronnen, zoals de Rijksmonumenten Dataset van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Wikipedia. Vanaf nu stellen we de gecombineerde en verrijkte data beschikbaar via een API onder Creative Commons. Behalve voor de erfgoedsector zijn monumentengegevens interessant voor bijvoorbeeld makelaardij en vastgoed, ruimtelijke ordening en toerisme – terreinen waar wij zelf niet in thuis zijn. We zijn daarom benieuwd wat er met de API gedaan zal worden!

Mash-up
Onze bijdrage aan Open Cultuur Data wijkt in twee opzichten af van de meeste andere bronnen. In de eerste plaats is de data zelf al een mash-up, een combinatie van verschillende bronnen. Uiteraard konden wij deze data nooit aanbieden als ze niet al in een of andere vorm beschikbaar waren gesteld door o.a de RCE en Wikipedia. In de tweede plaats zijn wij geen culturele- of overheidsinstelling maar een bedrijf(je). Wij werken zelf graag met open data, dus we vonden dat we niet konden achterblijven in het beschikbaar stellen van de verrijkte data. Voor de duidelijkheid: rijksmonumenten.info is niet geliëerd aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, maar bevat wel informatie die deze dienst beschikbaar heeft gesteld. Er heerst bij de RCE een open houding en men steunt hergebruik van data actief.

Gecombineerde bronnen

API
We stellen de gecombineerde gegevens beschikbaar via http://api.rijksmonumenten.info. De API maakt zoeken op geografische locatie, full-text of op rijksmonumentnummer mogelijk in alle gangbare formaten zoals XML en JSON. Alle monumenten zijn voorzien van geo-coördinaten en adresgevens. De data is ingericht op eenvoudig gebruik; zo zijn relationele koppelingen ‘platgeslagen’ en matches tussen de verschillende bronnen komen kant-en-klaar mee. De API is gebaseerd op Apache Solr. Op de API-pagina staan links naar technische documentatie en geschikte libraries, en een lijst van beschikbare velden met korte uitleg.

Bèta
Op dit moment is de api in bèta-fase. De koppeling met beeldbanken ontbreekt nog, deze wordt binnenkort toegevoegd. Wel is bij de meeste monumenten een foto uit Wikimedia Commons beschikbaar.

 

About Lex Slaghuis

Lex Slaghuis is directeur van wikiwise en houdt zich bezig met nieuwe, open vormen van informatie, samenwerken, kennisdelen en data uitwisselen. Hij heeft ervaring in de consultancy (Boer & Croon), ICT-beheer (UvA, SOS International) en applicatie-ontwikkeling (Delta Lloyd, B2Build software). Zijn opleiding: Vrije Universiteit Informatica.