Map the war

mapthewar screenshot

Ontwikkelaar(s): Dennis Adriaansen

Beschrijving: De app gebruikt de beeldbank van het NIOD om de foto’s uit deze beeldbank op een kaart met een tijdlijn te plaatsen. Hierdoor ontstaat een interactieve applicatie waarbij gebruikers door met de tijdlijn te schuiven kunnen zien waar én wanneer foto’s uit de Tweede Wereldoorlog zijn genomen. Deze verschijnen als bolletjes op de kaart, door er op te klikken komt de foto te voorschijn met een korte beschrijving en een link naar het NIOD met uitgebreide informatie. Hierdoor kunnen gebruikers bijvoorbeeld snel en eenvoudig zien hoe hun leefomgeving in de tweede wereldoorlog er uit zag, zonder dat ze naar de wat moeilijker toegankelijke NIOD beeldbank moeten gaan waarbij je zelf nog de geografische locatie moet inbeelden.

In veel gevallen heeft het NIOD een datum toegevoegd en wordt middels de tags ‘coverage’ een geografische locatie aangeduid. Op het moment dat voor een foto zowel de datum als locatie bekend is, dan wordt GEOCode service van Google gebruikt om de locatie (bijv. Utrecht) om te zetten naar coordinaten (bijv. 52.1195080, 5.1943653) zodat het op de kaart geplaatst kan worden. Tijdens de ontwikkeling bleek echter dat in sommige gevallen de geografische beschrijving van het NIOD niet nauwkeurig genoeg was, terwijl wel nauwkeurige informatie in de beschrijving voor handen is. Een voorbeeld van beeldnummer 41079, de geografische locatie wordt door het NIOD beschreven als “Oostburg, Nederland”. In de beschrijving wordt echter een straatnaam genoemd wat het mogelijk maakt om nog preciezer de locatie aan te wijzen: “Foto toont de resten van de rooms-katholieke Eligiuskerk aan de Langestraat in Oostburg”. Daarom is er nog extra functionaliteit ingebouwd die zoekt naar een straatnaam in de beschrijving, en als die wordt gevonden dan wordt dit naar de GeoCode service van Google gestuurd met als resultaat de coordinaten van de straat ipv de plaats, een stuk preciezer dus. Deze worden op de kaart in het oranje ipv rood aangeduid. Op deze manier wordt van zoveel mogelijk beelditems de locatie en tijd verzameld die vervolgens worden weergegeven in zowel de tijdlijn bovenin als de kaart. Door met de tijdlijn te schuiven worden meer of minder items op de kaart zichtbaar, afhankelijk van de tijdsperiode.

Een tijdafhankelijke weergave zorgt ervoor dat er minder objecten tegelijk worden getoond, met als gevolg dat de weergave duidelijker is, daarbij kan de gebruiker zelf kiezen welke tijdsperiode wordt weergegeven. De oorspronkelijke applicatie is in PHP geschreven maar ivm de performance heb ik een gecached html bestand ingestuurd. De oorspronkelijke php versie is te vinden op: http://www.dennisadriaansen.nl/niodapp/timemap.php. Ook is er een beperkte dataset gebruikt, namelijk beeldnr 41070 t/m 41900.

Website: Map the war

Gebruikte data: De Beeldbank WO2 van het NIOD

Demoblog: geen

App-wedstrijd: Open Cultuur Data Competitie