Ideeën

Wikis > Ideeën

Ideeën om de Open Cultuur Datasets te combineren.

Suggesties Beeld en Geluid:

De Generieke Mega Open Cultuur Data Mashup: De open cultuur datasets aan elkaar linken via de Linked Open Data versie van de GTAA.

Popcorn remix:  Interactive HTML5 video-applicatie op basis van Popcorn.js die open video (zoals Open Beelden) koppelt aan open databronnen, zodat scènes uit de video van relevante contextinfo worden voorzien.

Toen en Nu in het nieuws: Op basis van de Open NOS API materiaal uit de Polygoonvideo’s in Open Beelden nieuwe en oude nieuwsitems aan elkaar koppelen.

Wiki loves Wiki: Koppelen van lemma’s uit de Beeld en Geluidwiki aan Wikipedia lemma’s.

Six Degrees of Arie Boomsma: grafische representatie van hoe je vanuit het Beeld en Geluidwiki lemma van Arie Boomsma op alle andere pagina’s op de wiki terecht kunt komen. Of: via de  trefwoorden en programmatitels die gekoppeld zijn aan het lemma van Arie zes stappen maken door de collectie-data van Amsterdam Museum (Arie Boomsma  neemt je op ontdekkingsreis door de geschiedenis van Amsterdam!)

Suggesties Rijksmuseum Amsterdam:
Het Rijksmuseum heeft een omvangrijke collectie beschikbaar gemaakt via de Rijksmuseum API (ruim 100.000 objecten incl. beeldmateriaal). In verband met auteursrechtelijke beperkingen betreft het objecten van voor 1870.
In onze collectie zitten veel werken van Rembrandt, waaronder de Nachtwacht, en maar liefst 4 Vermeers. Deze werken zijn allemaal vrijgegeven voor hergebruik.
Wij hebben veel locatiegebonden objecten die aan stadswandelingen of kaarttoepassingen gekoppeld kunnen worden.

Het doel van ons museum is om de collectie te delen en dichter bij de Nederlanders te brengen, want de Rijkscollectie is van en voor alle Nederlanders. Kernwaarden zijn: Authenticiteit, Kwaliteit, Persoonlijk, Innovatief, Eenvoud. Voor ons is een app geslaagd als deze aansluiten bij ons doel en onze kernwaarden.

De suggesties in deze wiki zijn vanuit onze collectie bedacht, maar wellicht hebben jullie veel betere ideëen!

Naam  Aantal  Wat zit er in?
VOC-kunst 63 Toen de VOC in 1602 werd opgericht, vestigde de onderneming in hoog tempo veel handelsposten in heel Azië. Aziatische kunst was een bron van inspiratie voor westerse ambachtslieden en speelde een belangrijke rol in de Europese oriëntatie op de wereld. Het Rijksmuseum beschikt over kostbare privé bestellingen uit China, Japan, India, Ceylon en Indonesië.Deze set kan gecombineerd worden met sets van andere musea en het Nationaal Archief.
Grachten van Amsterdam 138 In 2012 is het 400 jaar geleden dat men in Amsterdam begon met het uitgraven van de Grachtengordel. De selectie toont schilderijen, tekeningen, prenten en foto’s van de grachtenhuizen.Deze set kan gecombineerd worden met sets van andere musea.
Jaar van de historische buitenplaats 160 2012 is uitgeroepen tot het Jaar van de historische buitenplaats. In de selectie zitten vooral prenten en tekeningen van historische buitenplaatsen in Nederland.Deze afbeeldingen kunnen gekoppeld worden aan bv data van monumentenzorg.
Nova Zembla 474 Aan het einde van de 16de eeuw zochten Nederlanders en Engelsen een noordelijke vaarroute naar China. Zij meenden dat die korter en veiliger zou zijn dan de zuidelijke route langs Kaap de Goede Hoop. Maar veel verder dan het eiland Nova Zembla – voor het eerst in 1553 door een Engelse expeditie bereikt – zouden zij niet komen… In 1596 vertrok expeditieleider Willem Barentsz met twee schepen naar het Noorden. Een schip keerde tijdig terug, het andere met Barentsz en kapitein heemskerk ging door en raakte vast in het ijs bij Nova Zembla. De zeventien opvarenden overwinterden op het eiland, in hun zelfgebouwde ‘Behouden Huys’. In juni 1597 bereikten ze roeiend bereikten weer de bewoonde wereld. Barentsz overleed onderweg. Twaalf overlevenden keerden op 1 november 1597 terug in Amsterdam.In andere collecties (zoals bij het Nationaal Archief) zijn ook bronnen over dit onderwerp te vinden.
Stereofoto’s 1237 Stereoscopie is het bekijken van een bepaald beeld met diepte door met elk oog een afbeelding te bekijken. Die twee afbeeldingen worden samen één stereoafbeelding genoemd. Meestal zijn het foto’s, een stereofoto dus. Het maken van een stereofoto wordt stereofotografie genoemd.De collectie stereofotografie bestaat uit heel bijzondere tereofoto’s van plaatsen, mensen en gebeurtenissen uit het einde van de 19e eeuw. In een stereoapp zouden onze oude beelden gecombineerd kunnen worden met nieuwe stereo opnames die je met de app kunt maken.
(Zelf-)portretten 676 Schilderijen, prenten, tekeningen, foto’s en beeldhouwwerken.
Portretten zijn mooi, ze kunnen van belangrijke mensen zijn en ze geven een duidelijk beeld van een tijd en van modes in kleding en haar.
Midden-oosten keramiek 284 Verzameling keramiek uit het Midden-Oosten, bestaande uit tegels, kannen, kommen enz. De objecten zijn visueel erg aantrekkelijk en lenen zich (ook) goed voor het creëeren van patronen en nieuwe beelden.
Slavernij 67 Deze set leent zich goed om te combineren met data uit het Nationaal Archief en Amsterdam Museum.
Tachtigjarige oorlog 2407 De Tachtigjarige Oorlog begon als opstand van een van de rijkste gebieden van Europa, de Nederlanden, tegen het machtigste rijk in Europa, het Spaanse Rijk onderFilips II. Aanvankelijk trokken de Lage Landen min of meer gezamenlijk op in hun strijd tegen de Spanjaarden, maar na 1576 groeiden de noordelijke en zuidelijke Nederlanden steeds meer uit elkaar. In 1588 splitsten de landen zich in de noordelijke Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, waar het calvinisme de toon aangaf en de Zuidelijke Nederlanden. Zij bleven onder het bewind van een landvoogd die door de koning van Spanje benoemd werd.De Tachtigjarige Oorlog (met de opkomst van de burgerij, Nederland als eerste Europese Republiek en als startpunt van de Gouden Eeuw) is het startpunt van ons land, onze geschiedenis en onze identiteit en verdient dan ook onze interesse. Een goede app. kan daarbij helpen.