Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid – Beeld en Geluidwiki (afbeeldingen + data)

Wikis > Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid - Beeld en Geluidwiki (afbeeldingen + data)

Beeld en Geluidwiki

Op de set van Pension Hommeles (VPRO, 1957). Bron: Collectie Nederlands Instituuut voor Beeld en Geluid. Licentie: CC BY-SA (creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/)

De data is aan te roepen via de MediaWiki API. Via deze weg kan bijvoorbeeld een XML met data uit de wiki worden gegenereerd. In de API documentatie wordt uitgebreid ingegaan op de verschillende manieren om data uit de wiki op te vragen. De data is aan te roepen in sets van maximaal 500 records. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een overzicht genereren van alle categorieën,  alle lemma’s in een categorie (bijvoorbeeld ‘Regisseur’) of alle data van een specifiek lemma (bijvoorbeeld ‘Aart Staartjes’). Ook is het mogelijk om via deze manier de afbeeldingen uit de wiki aan te roepen, ook in sets van maximaal 500.

De lemma’s op de wiki zijn onderverdeeld in een vijftal hoofdcategorieën, namelijk Personen, Producties, Genres, Decennia en Onderwerpen. Daarnaast worden ondercategorieën gebruikt om de lemma’s te groeperen, bijvoorbeeld de categorie ‘Televisiemaker’ of ‘Opdrachtfilm’. Veel lemma’s bevatten daarnaast een infobox met data over de film, productie, persoon etc. waar het lemma aan gewijd is, zoals bijvoorbeeld te zien is in het lemma ‘Fietsdrukte’. De foto’s uit het archief van Beeld en Geluid zijn grotendeels in een low-res web resolutie (ongeveer 500 × 483 pixels) te vinden in de wiki. De afbeeldingen zijn naast een titel voorzien van informatie over de herkomst, het jaartal en het catalogusnummer.

Er zijn meerdere manieren te bedenken om de data uit de Beeld en Geluidwiki te koppelen aan andere databronnen, zoals het koppelen van video’s (bijvoorbeeld van Open Beelden) aan lemma’s over personen in de Beeld en Geluidwiki. Ook zou de data aan Wikipedia kunnen worden gekoppeld om de Beeld en Geluidwiki als externe bron op te nemen bij lemma’s op Wikipedia.

De teksten op de wiki zijn beschikbaar onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen licentie. Dit houdt in dat de tekst – of een afgeleide werk ervan – kan worden gekopieerd, veranderd, verspreid en vertoond, onder de enkele voorwaarde dat de naam van de maker wordt vermeld en dat elke nieuwe ontstane creatie onder dezelfde licentie wordt aangeboden. De afbeeldingen in de wiki vallen in principe ook onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen licentie (dit zijn er inmiddels meer dan 12.000). Uitzonderingen op gebruik van deze Creative Commons licentie in de Beeld en Geluidwiki vormen de kleine afbeeldingen (zogenaamde screen captures) uit de audiovisuele catalogus van Beeld en Geluid en foto’s waarvan het copyright ligt bij derden.

Voor vragen over de Beeld en Geluidwiki kun je contact opnemen met Lotte Belice Baltussen (lbbaltussen@beeldengeluid.nl).