Kick-off Masterclass Noord-Holland

9447a3e0104bf3e7ed9a203b63452a2db30e1448bfba39b44c09ef7aac7defe0

Klaslokaal in de Hendrik MULO-school in Paramaribo. Fotograaf: Poll, Willem van de (1946), CC-BY-SA. Beeldbank Nationaal Archief.

Maandag 9 februari werd de eerste sessie van de Open Cultuur Data Masterclass Noord-Holland georganiseerd met elf erfgoedinstellingen. De Masterclass werd gehouden in het prachtig moderne gebouw van het Westfries Archief in Hoorn. Gezellig met Hoornse gebakjes en koffie of thee leerden we elkaar kennen. Tijdens deze bijeenkomst werd ook de Open Cultuur Data reader uitgereikt die hier ook te downloaden is.

Veelzijdige deelnemers
De eerste bijeenkomst, geleid door Tom Kunzler (Open State), stond in het teken van een introductie aan de Masterclasses, een kennismaking met de instellingen en hun datasets en een korte inleiding over Open Cultuur Data. Tot slot werden de deelnemers gevraagd om concrete doelen op te stellen. De instellingen die meedoen aan de cursus zijn vooral archieven en musea, natuurlijk allemaal uit Noord-Holland;

  •  het Westfries Archief in Hoorn,
  •  het Purmerends Museum,
  • het Noord-Holland Archief,
  • het Marker Museum,
  • het Waterlandsmuseum de Speeltoren,
  • het Regionaal Archief Alkmaar,
  • het Regionaal Archief van het Gooi en Vechtstreek,
  • de Archeologische Dienst van de provincie Noord-Holland,
  • de culturele buitenplaats en museum Kranenburgh,
  • de Reindwardt Academie,

Parels uit de eigen collectie
Tijdens de verdere kennismaking kwamen meteen vragen en moeilijkheden naar voren waar de deelnemers tegenaan lopen. Vaak bleek er nog niet genoeg kennis te zijn over open data. Ook zorgden de auteursrechten voor veel vragen. Hierover zal de cursus duidelijkheid over geven, zodat iedere instelling de kennis kan gebruiken op een manier die voor hen prettig is.
Voorbeelden van collecties of datasets van de instellingen zijn onder anderen sier aardwerken van het Museum van Purmerend, archeologische collecties van de Archeologische Dienst van Noord-Holland en een collectie aan bidprentjes van het Westfries Archief. Unieke datasets waar veel informatie in verschuild gaat.

Open Data: good or bad?
Wat zijn de knelpunten waar de instellingen tegenaan lopen? De voornaamste problemen zijn dat het bestuur van de instellingen geld wilt verdienen aan de data, dat er bij de meeste instellingen nog geen systeem en beleid wat betreft open data en het laatste vraagstuk gaat over wat mag ik openbaar maken en wat niet?
Wat willen de instellingen bereiken met de Masterclass? De meeste instellingen willen hun data voor een breed publiek bereikbaar maken om zo de bekendheid van hun archieven of collecties te vergroten.

We’re in there together
Het volgende punt op de agenda was een korte presentatie over Open Cultuur Data en hoe de voorgaande Masterclasses zijn verlopen. Dit laatste onderdeel werd verteld door Lisette Kalshoven (Kennisland). Vanzelfsprekend werden de resultaten van deze Masterclasses belicht; sinds de Masterclasses zijn er 51 datasets in de lucht van 34 instellingen. Desalniettemin weten wij ook nog niet alles, daarom benadrukte Lisette dat we met z’n allen aan het leren zijn. De sfeer tijdens de bijeenkomsten is daarom losjes, het is de bedoeling dat de groep lekker met elkaar kan overleggen en niet schroomt om vragen te stellen en elkaar te helpen. Op deze manier hopen we een community te creëren van specialisten op het gebied van open data in de culturele wereld.

Van groot naar klein
Belangrijk om te benadrukken is dat deze Masterclasses voor het eerst op een regionaal niveau worden gegeven. Dit is een ontwikkeling die kleinere regionale instellingen de kans geven om hun data op een innovatieve manier te gebruiken.

Reader Noord-Holland 2015
Aan het einde van de bijeenkomst werd de reader uitgedeeld die voor de Masterclass is opgesteld. U kunt hierin alle informatie die tijdens de Masterclass wordt uitgelegd terugvinden en zelf aan de slag gaan! De thema’s die in de cursus en in de reader worden behandeld zijn:

  • Auteursrecht en open licenties,
  • technologie, hergebruik en toepassingen van open data,
  • beleidsvorming, risico’s en voordelen van open data,
  • een appendix over toeristische data.
  • een overzicht met alle apps die zijn gebouwd naar aanleiding van de voorgaande Masterclass.

De digitale versie van de readers kunt u vinden via deze link (KLIK).

De kick-off van de sessies van de Open Cultuur Data Noord-Holland was een gezellige introductie aan elkaar en aan wat er de aankomende tijden staat te wachten. We kijken uit  naar de leuke samenwerkingen die zullen ontstaan en hopen dat iedereen zijn of haar doelen zal behalen.

image2

Eerste sessie Masterclass Noord-Holland. Fotograaf: Lara Jeurissen (9 februari 2015) CC-BY-SA 4.0

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.