Challenge: voor de allerbeste cultuurapp €5.000

Muybridge_race_horse_animated

Muybridge race horse (Wikimedia Commons).

Dit jaar organiseert Open Cultuur Data de Challenge. We dagen appbouwers uit om de ultieme cultuurapp te maken! Het is tijd om de aandacht te verleggen naar apps die de wereld gaan veroveren met digitale cultuur. Wordt je inzending geselecteerd, dan krijg je €5.000 euro als je je idee binnen 3 maanden realiseert.

In Nederland zijn dankzij Open Cultuur Data bijna 40 datasets van musea, bibliotheken en archieven open. Continue sluiten nieuwe culturele erfgoedinstellingen zich hierbij aan. Zo zijn er wederom 20 instellingen in de Open Cultuur Data masterclass. De competitie in 2012/2013 heeft duidelijk gemaakt dat er voor cultuurdata talloze manieren zijn om deze te benutten.

Ga de uitdaging aan

Dit jaar ligt de volgende uitdaging klaar: bouw een kaskraker op basis van de Open Cultuur Data API. Willen jullie de wereld laten zien wat er na deze apps nog meer mogelijk is met open cultuurdata? Ontwerp een app en zend hem in. Wordt je geselecteerd, dan krijg je €5.000 als je je app daadwerkelijk realiseert.

Vakjury selecteert slechts vier inzendingen

Een professionele jury zal  26 juni   in de eerste week van september de vier beste inzendingen selecteren. Combineer data, werk aan UX en zorg voor een goede businesspotentie. Er is één speciale prijs beschikbaar voor dé app die bijdraagt aan educatie.

De Challenge is er niet alleen om een best-of-class cultuurapp te maken, maar ook om de wereld mee te veroveren. Daarom begeleidt de Open State Foundation de teams op het vlak van (internationale) public relations, partnering, funding, strategie, en – daar waar nodig – techniek.

Spelregels

Je kunt je tot 24 juni 1 september 2014 inschrijven voor de Challenge. Om het prijzengeld van €5.000 in ontvangst te nemen dienen de apps opgeleverd te zijn.

Belangrijk: de inzending moet op 24 juni 1 september ten minste een prototype zijn, dat hoeft pas daarna door de geselecteerde teams afgemaakt te worden.

De wedstrijd staat open voor alle soorten hergebruik van data: websites, API’s, mobiele apps, sociale media, games, tablets etc. Voorwaarde is dat de Open Cultuur Data API gebruikt wordt en dat er zoveel mogelijk open cultuurdatasets van verschillende instellingen gecombineerd worden.

Doe mee!

Kijk naar de reeds uitgebrachte datasets en apps voor inspiratie. Verras ons met de next level open cultuurdata toepassingen en laat hiermee zien hoe cultuur op nieuwe en innovatieve manieren beleefd kan worden!

Meer informatie over de spelregels, deelname en inzending is te vinden op de Open Cultuur Data Challenge pagina.

Open Cultuur Data is een initiatief van Open State Foundation, Kennisland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De Open Cultuur Data Challenge wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

4 Comments

 1. Pingback: Eerste juryleden Open Cultuur Data Challenge | Hack de Overheid!

 2. Beste mensen, twee vragen over de contest:

  – hoe wordt ‘binnen 3 maanden daadwerkelijk gerealiseerd’ gedefinieerd en gecheckt? Wat is ‘af genoeg’? Een app is bij wijze van spreken nooit af, er zijn altijd wel dingen die beter kunnen. Ook kunnen tijdens de bouw nieuwe inzichten ontstaan over de wenselijke functionaliteit.

  – de categorie educatie, is die exclusief? Dus als je die aanvinkt, dingt de app dan alleen daarvoor mee, of dingt die app dan ook nog mee in het algemeen?

  Groeten,
  Arjan

 3. Tom Kunzler

  Arjan, dank voor je vraag. Om op je eerste vraag te antwoorden. Mocht jouw app uitverkoren worden door de jury, dan gaan we samen met elke winnaar bekijken wat er nodig is om de app in die drie maanden een stap verder te brengen en dat aan het einde samen geëvalueerd wordt of die doelstellingen behaald zijn. Daar worden dus afspraken over gemaakt.
  Met betrekking tot je tweede vraag. De educatie categorie is inclusief, dus hij kan alsnog meedingen voor de andere prijzen.

 4. Helder, dank Tom.

Geef een reactie