Doornroosje Mosaic Generator wint remix wedstrijd

Mosaic Generator door Maikel Janssen

De Roosje Poster Remix Wedstrijd riep creatievelingen op de Nijmeegse popcultuur te verbeelden door historische affiches van poppodium Doornroosje digitaal te remixen. Bijna 500 historische posters van poppodium Doornroosje stonden online klaar om digitaal gescheurd, geknipt en geplakt te worden. De posters zijn afkomstig uit het Regionaal Archief Nijmegen, die de bijzondere collectie in beheer heeft.

Maikel Janssen won de eerste prijs met de Doornroosje Mosaic Generator: een online tool die het mogelijk maakt om met een simpele muisklik honderden affiches in een splitsecond te remixen tot één geheel.

De tweede en derde prijs gingen respectievelijk naar Marieke Philipsen en Esther Schaminéé. Beiden remixten originele affiches tot sterke en visueel aantrekkelijke herbewerkingen, waarbij een spannende vergelijking ontstaat tussen oud en nieuw. Alle winnende inzendingen en het juryrapport zijn later deze week te vinden op de website van het Nijmeegs Ontwerp Platform.

De aandacht voor de gedigitaliseerde affiches was enorm. De affiches zijn gedurende de looptijd van de wedstrijd vele tienduizenden keren bekeken. Het aantal views stond helaas niet in verhouding met het kleinere aantal inzendingen, maar de jury was aangenaam verrast door de inventiviteit en creativiteit van het hergebruik. De inzendingen varieerden van digitale remixes tot schilderijen en ontwerpen voor iPhone cases.

De wedstrijd was een initiatief van het Nijmeegs Ontwerp Platform, poppodium Doornroosje, het Regionaal Archief Nijmegen en werd mede mogelijk gemaakt door VerheesPlus Reclame. De initiatiefnemers vinden dat deze prachtige historische posters de aandacht en een digitaal tweede leven verdienen. Door middel van deze wedstrijd probeerden we (digitaal) creatief hergebruik te stimuleren. Het creëren van aandacht is zonder meer gelukt en geslaagd, maar het stimuleren van creatievelingen om ook daadwerkelijk aan de slag te laten gaan met de beschikbaar gestelde scans en data, blijft een lastige uitdaging. Alle input, feedback en suggesties zijn dan ook van harte welkom.

De affiches én de remixes blijven via Flickr en als Open Cultuur Dataset – natuurlijk onder een open licentie – beschikbaar voor (her)gebruik!

Gastbijdrage van Wouter Daemen – Regionaal Archief Nijmegen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.