Lintjes van Het Nieuwe Instituut

Vijftien Nederlandse kunstenaars, culturele instellingen en bedrijven ontvangen vandaag – 29 april 2013 – rond de koninklijke lintjesregen, een Best Practice rozet voor hun sterke digitale kunst- of cultuurproject. Het Nieuwe Instituut heeft deze traditie van een digitale lintjesregen overgenomen van Virtueel Platform. Open Cultuur Data is heel trots dat zowel een data-aanbieder als een app die op basis van open culturele data is gemaakt een lintje ontvangen. Ten eerste krijgt de API van het Rijksmuseum een rozet:

Bij de Rijksmuseum API en Rijksstudio worden bestaande middelen, namelijk de gedigitaliseerde collectie van het Rijksmuseum, op een innovatieve manier ingezet. De Rijksstudio heeft bovendien een slim businessmodel, omdat gebruikers van de toepassing hun favoriete kunstwerken direct kunnen omzetten in een object. Het Rijksmuseum bedient daarmee een breed publiek, van kinderen tot app-ontwikkelaars en kunstliefhebbers.  (lees hier meer)

Daarnaast krijgt de app Vistory van GlimwormIT een lintje. Deze mobiele app combineert historisch beeldmateriaal van Open Beelden met beelden van nu.

De jury waardeerde de manier waarop Vistory ingezet kan worden door het publiek. De app heeft een sterk educatief karakter, maar kan ook worden gebruikt in de toeristische sector. Je zou aan de hand van de app bijvoorbeeld een wandeling uit kunnen stippelen. Daarnaast stimuleert Vistory participatie door gebruikers op te roepen zelf beelden toe te voegen en zo de dataset te verrijken. Het is een voorbeeldstellende applicatie die laat zien op welke manier Open Data ingezet kan worden. (lees hier meer)

Felicitaties voor het Rijksmuseum en GlimwormIT namens Open Cultuur Data, wij zijn trots!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.