App Competitie 2012: Toerisme

Op 31 december was de deadline voor ontwikkelaars om apps in te dienen voor de Open Cultuur Data competitie 2012. Vol spanning keken we op 2 januari in onze inbox, en we werden verrast met maar liefst 27 inzendingen! Met dit grote aantal zijn we heel erg blij, maar ook zeker met de kwaliteit van wat er is gemaakt. In de aanloop naar de prijsuitreiking plaatsen we iedere dag een overzicht van de ingediende apps, onderverdeeld op thema. Vandaag het zesde en afsluitende deel: toerisme. Deze apps stimuleren touristen om er op uit te trekken en nieuwe plekken te ontdekken. Daarbij is er een app die niet in een van de andere categorieën viel, en – last but not least – het overzicht af sluit: OpenDataNederland.

En voor wie het nog niet weet: op 16 januari (komende woensdag!) is de Open Cultuur Data prijsuitreiking en nieuwjaarsborrel. Lees hier meer over de locatie en tijd, en meld je hier aan.

  • Naar Toen. Ontwikkelaars: Willem van der Ham en Arthur Meyer (Inhoud, ontwerp en vorm) en Mobzili (technische uitvoering). Type: Mobiele app (iPhone, iPod touch en iPad. Vereist iOS 5.0 of nieuwer.) Datasets: Rijksmuseum, Nationaal Archief – Anefo, RCE Beeldbank (plus nog een groot aantal niet-Open Cultuur Datasets). Omchrijving: Mobiele app waarmee je meer informatie over buitenplaatsen kunt krijgen, op basis van een route. Er is nu één route: ‘Vorstelijk en adellijk leven’ over de bewoners van Den Haag en hun buitenplaatsen.
  • Randomapp. Ontwikkelaars: Team to be honest – Nick Visser (Project manager), Mike van Rossum (Developer), Joshua Nijman (Visual designer), Marc Apon (UX designer). Type:  Mobiele app (iPhone). Dataset: Arts Holland. Omschrijving: Applicatie die de gebruiker naar een minder bekend museum stuurt binnen een straal van 2 kilometer vanaf hun huidige locatie.
  • Tube’s List. Ontwikkelaar: Jonathan Henderson. Type: Mobiele app (iPhone). Datasets: Arts Holland. Niet-Open Cultuur Dataset: Tubelight. Omschrijving: Vind tentoonstellingen bij jou in de buurt op basis van je locatie.
  • WeAmsterdam. Ontwikkelaars: Rowdy Boon, Shaun Oostveen, Trisha van Engelen, Bas Kranendonk. Type: Website.  Dataset: Arts Holland. Omschrijving: Sociale reisapp voor jonge buitenlandse toeristische stellen: op basis van beider interesses wordt een ‘to do’ lijst gegenereerd.

Zoals gezegd is de app die het algehele overzicht van competitie-inzendingen afsluit OpenDataNederland. Deze catalogus (ontwikkeld door Bas van Dijk en Marthijn van den Heuvel) maakt het mogelijk om vanuit een centraal punt alle open data bronnen in Nederland te doorzoeken, bijvoorbeeld op licentie, categorie of aanbieder. Natuurlijk zitten de Open Cultuur Datasets hier ook in!

Geef een reactie